Actie ondernemen om te ontspannen 

geplaatst in: Geen categorie | 0

Een tijd terug zag ik een interview met John Cleese op de televisie. Hij gaf aan dat goede humor eigenlijk alleen kan ontstaan vanuit je onderbuik (lees ´je onderbewuste´). De meest onverwachte dingen kunnen hier uit voortkomen, dit kan je wel zien aan de humor van John Cleese (Fawlty Towers, Monty Phyton, Life of Brian, etc.) Om bij die humorvolle inspiratie te komen heb je allereerst ontspanning nodig, aldus John Cleese.

De potentie van ons onderbewuste is enorm.

Soms loop je vast in iets. Je hebt dan geen idee hoe je verder kunt, bijvoorbeeld met een persoon met wie je telkens botst. In je hoofd blijf je in dezelfde ´gedachterondjes´ cirkelen.

Aan je onderbewuste kan je vragen stellen.

Vanuit diepe ontspanning is het mogelijk dat er een ´ophelderingsmoment´ komt, een frisse kijk op de zaak. Waar je rationeel alleen maar in je ´vaste verhaal´ blijft zitten, daar kan vanuit je onderbuik een mooi symbolisch nieuwe kijk de hoek om komen. Dit komt meestal van diep.

Een antwoord op een prangende vraag, daar kan je om vragen. Mooi toch. Het is goed om dan eerst helder te hebben welke vraag je eigenlijk wilt stellen, of welke wens je eigenlijk hebt.

Om wat dieper in de ontspanning te komen, dieper in die onderbuik, daar zijn mooie handvatten voor, jawel.

Die handvatten, dat is, zeg maar, voorwaarde scheppend, je maakt de baan vrij om uit je gedachtepatronen te kunnen stappen.

Ik ervaar het als een geschenk wanneer er van binnenuit opheldering komt.

Dit wordt je gegeven, het heeft betekenis. Die opheldering valt je toe, daar heb je niet helemaal grip op, dat is iets dat groter is dan jij of ik, iets dat ons overstijgt.

Je kunt wel actie ondernemen om in contact te komen met je diepere lagen in je onderbewuste. Ik maak graag de weg vrij in samenwerking met jou.